Renaissance Heroes Özel Silah Rehberi | Aliveingames
Editör: Eren Güncü

18.04.2013

Renaissance Heroes Özel Silah Rehberi
Renaissance Heroes Özel Silah Rehberi

17 Nisan'da kapılarını Türk oyuncularına açan Renaissance Heroes yeni oyuncuları kucaklarken, oyuncular da birbirlerini tam gaz kovalamaya başladı. Tüm bu koşuşturmaca başlarken en önemli etkenlerden birisi silahları iyi kullanmak ve onları nasıl geliştirebileceğini ve rakiplerinin önüne geçebileceğini bilmektir. Bu durumda bu rehberi okuyanların Renaissance Heroes'da büyük avantaj sağlayacağını söylememiz yanlış olmaz.


Aşağıda kapalı beta döneminde kullanıma açık olacak silahrın listesine ulaşabilirsiniz. Tabi bu silahlara açık beta dönemi ile birlikte yeni silahlar da eklenmeye devam edeceğini hatırlatalım. O zaman gelin bu kıvrak ve dur durak bilmeyen FPS oyunundaki silahların neler olduğuna ve onları nasıl geliştirip gücünüze güç katacağınıza göz atalım...

 
 
Yakın Dövüş Silahları
 
Burada iki silahı kıyasladığımızda Estergon'un daha fazla hasar verdiğini ama Kilitbahir'i daha hızlı savurabildiğinizi görüyorsunuz. Öncesinde bir miktar hasar almış birisine karşı Kilitbahir'i hızlıca savunmak daha avantajlı duruyor ama Estergon'un da tam anlamıyla kodu mu oturtan gücünü de es geçmemek gerekir. Yakın dövüş silahlarının özelliklerinde  dikkat edilmesi gereken 3 farklı nokta bulunuyor. Silahın "Hasar özelliği", "Atış Oranı" yani silahın reload zamanı olarak nitelenen yeniden ateş edebilir hale gelmesinin çabukluğu ve de patlama mesafesi bildiğimiz özellikler. Bununla birlikte mouse 2'ye basarak atabildiğiniz bombanın patlama menzili de diğer önemli kriter. Patlama alanındaki rakam ne kadar yükselirse çevreye verdiği hasarın menzili de artacaktır. Şu an için var olan iki silahta bu mesafe eşit olsa da ilerleyen dönemde gelecek yeni silahlarda farklı oranları görmemiz olası.
 
-Kilitbahir
 
Kilit-ül-bahr denizin kilidi anlamını taşımaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan yonca biçiminde büyük bir kaleye sahiptir. Kilitbahir, deniz kilidi anlamına gelmektedir ve Çanakkale'deki yıkılmadan sapasağlam duran bir kaledir.
 
 
 
Bu sıradan görünen çekicin sırrı, içindeki bombayla dizayn edilmiş olması. Bombayı aktive etmek için çekici fırlatın.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Estergon
 
Estergon, Kanunî Sultan Süleyman'ın 1529 yılında gerçekleştirdiği I. Viyana Seferi sırasında geçici olarak, 1543 yılında gerçekleştirilen Estergon Seferi sonucunda kesin olarak Osmanlı egemenliğine geçti.
 
 
Estergon'un hızı azdır ama hasar seviyesi, onarılamayacak kadar fazladır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
 
Gelelim her oyuncunun belki de en fazla tercih ettiği silah olan tüfeklere...
 
Tüfekler

Tüfeklerin özelliklerinde ise dikkat edilmesi gereken 4 farklı nokta bulunuyor. Silahın Hasar özelliği, Atış Oranı yani silahın reload zamanı olarak nitelenen yeniden ateş edebilir hale gelmesinin çabukluğu ve de patlama mesafesi bildiğimiz özellikler. Diğer iki özellik ise silahın isabet oranı ve de kurşunların gittiği menzil. Burada bazı silahlar çok uzun menzile giderken bazıları kısa menzilli fakat oldukça iyi hasar verme özelliğine sahip. Bu durumda hangi silahı seçeceğiniz de sizin oyun tarzınıza kalıyor.

Eğer silah olarak arbaletleri ağırlıkla kullanmayı seviyorsanız ve düşman dibinize gelene kadar tüfeğinizi kullanmıyorsanız bu durumda menzili çok uzun olmayan ama isabet oranı yüksek daha az seken bir silah ile daha efektik bir şekilde savaşabilirsiniz. Yani oyun stiliniz silahın sahip olduğu gücü gösteren rakamları gerçekten de anlamlı kılıyor.
 
-Caber
 
Caber Kalesi Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarı buradadır. II. Abdülhamit devrinde buradaki türbe yeniden yaptırılmıştır.
 
 
 
Caber, Vinci'nin elyazmaları arasında bulunan, üç mermi fırlatabilen bir tüfeğin prototipinden uyarlanarak yapıldı. Yüksek oranda isabet yapabilir; özellikle yakın menzilli savaşlarda çok yararlı bir silahtır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
-Çifte
 
İki namlulu av tüfeğine verilen isimdir.
 
 
 
Çifte, Paris’in yetenekli sanatçılarından olan Carlo di Lasso tarafından tasarlandı. Silahın çifte atış özelliği çok iyidir. Bu modelin hasar oranı diğer tüfeklerinkinden daha iyidir ancak atış oranı düşüktür. Çifte, di Lasso’nun ilk çalışmasıdır.
 
Özellikler
 
 
 
-Balyemez-R
 
Özellikle kale dövmek için kullanılan orta çapta uzun menzilli top. Osmanlı ordusunda özellikle XVI. ve XVII. yüzyıllarda kuşatma savaşlarında kullanılmıştır. Osmanlı ordusu için İstanbul ve Budin tophanelerinde dökümü yapılmıştır.
 
 
 
Balyemez'in ikinci modeli olan Balyemez-R Boricelli'nin Roma'daki atölyesinde tasarlandı. Atış miktarı artırılmış ancak silahın dengesini sağlamak amacıyla hasar miktarı azaltılmıştır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
-Balyemez
 
Balyemez, Osmanlıların XVI. asrın başlarından XIX. asrın başlarına kadar, özellikle kale muhasaralarında kullandıkları uzun menzilli bir batarya topudur.
 
 
 
Balyemez her atışa kendi imzasını atmak isteyen kullanıcılar için uygundur. Boticelli'nin bu icadı tekli ve çoklu atışlarda hedefi on ikiden vurur. Hasar oranı "Navarin"den daha düşük olmasına rağmen, isabeti bu kusurunu kapatmaktadır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Vulkan-R
 
Vulcanus (ayrıca Vulcan veya Vulkan), Roma mitolojisinde Jüpiter'in ve Juno'nun oğlu, Maia veVenüs'ün kocasıdır. Ateşin ve yanardağların tanrısıdır, sanatın, silahların, demirin ve tanrılarla kahramanların zırhlarının üreticisidir.
 
 
 
Firenze'nin en yetenekli sanatkarı Lucatony, Vinci'nin kayıp el yazmasını orijinal bir taramalı tüfek tasarımına uyarladı. Vulkan'ın ikinci modeli Vulcan-R'de daha çok hasar oranına odaklanıldı. Ancak isabet oranı bir parça düştü.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Vulkan
 
Vulkan, diğer adıyla Volkan; magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağdır.
 
 
 
Firenze'nin en yetenekli sanatkarı Lucatony, Vinci'nin kayıp çizimini, orijinal bir taramalı tüfek tasarımına uyarladı. Bu güçlü silahın isabet oranı düşük ancak atış oranı yüksektir.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Sarsılmaz-R
 
Sarsılmaz, Türkiye yapımı toplu tabancadır.
 
 
 
Sarsılmaz'ın ikinci modeli olan Sarsılmaz-R Paris'te Clement Atölyesi'nde tasarlandı. Sarsılmaz'ın üst modelidir. Hasar oranı yüksek, atış oranı düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Sarsılmaz
 
Türkler tarafından üretilen ve tarihi bir geçmişi olan silahtır.
 
 
 
Sarsılmaz'ın atış ve isabet oranı mükemmeldir ancak yakın menzilli çarpışmalarda çok işe yarayabilecek olan hasar oranı düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
-Navarin-R
 
Navarin Kalesi, Yunanistan'daki Mora Yarımadası'nın batı kıyısında Pylos'ta yer alan bir kaledir. Navarin Deniz Savaşı bu kalenin açıklarında gerçekleşmiştir.
 
 
 
Navarin'in ikinci modeli olan Navarin- R Andrea del Veorrochi'nin atölyesinde dizayn edilen bir tüfektir ve ilk modelinden daha yüksek hasar vermeye ayarlıdır. Ancak silahın atış hızı biraz düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Navarin
 
Osmanlı İmparatorluğu'nun donanmasının batılı devletlerce yakıldığı bir yunan limanıdır.
 
 
 
Navarin Andrea del Veorrochi tarafından dizayn edilen bir tüfektir ve daha yüksek hasar vermeye ayarlıdır. Ancak silahın atış oranı düşüktür. İlk kez ateşlendikten sonra isabet oranı ve atış hızı düşer.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Azamiye-R
 
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1534 yılında yaptırılan bir kaledir.
 
 
 
Firenze'deki Mezza Atölyesi'nde yapılmış iki iyi silah vardır: birincisi Mezza Atölyesi öğrencilerinden Gallio tarafından tasarlanmış "Azamiye-R" dir. Azamiye'nin geliştirilmiş halidir. Gallio bu silahı daha fazla hasar verecek biçimde tasarladı ancak silahın isabet oranı biraz düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Azamiye
 
Şii saldırılarından ve Dicle taşkınlarından sık sık zarar gören İmâm-ı Azam Ebu Hanife külliyesini korumak amacıyla yapılan Azamiye Kalesi, aynı adlı mahallenin etrafını çeviriyordu.
 
 
 
Azamiye Firenze'de Mezza Atöltesi'nde dizayn edildi. Bu tüfek yüksek oranda güçlü atışlar yapmaktadır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Kırıkkale-R
 
Kırıkkale, 1941 yılında Belediye statüsüne kavuşmuş bir şehirdir. Kırık köyü arazileri üzerine kurulmuş, gelişmiş ve büyümüştür.
 
 
 
Kırıkkale-R, "Kırıkkale"nin geliştirilmiş halidir. Da Vinci bu silahı daha sağlam hasar verecek ve daha hızlı atış oranına sahip olacak şekilde tasarladı. Kullanımı daha yararlı olduğundan orijinal versiyonundan daha ünlüdür.
 
Silahın Özellikleri
 

Keskin nişancıların ve yeteneğine güvenenlerin güçlü seçeneği, bu oyunun "sniper" silahı olarak adlandırabileceğimiz arbaletlerin özelliklerini bilmek de olmazsa olmazlardan. 

Arbaletler

 
Arbaletlerin özelliklerinde dikkat edilmesi sadece iki nokta var. Silahın Hasar özelliği, Atış Oranı yani silahın reload zamanı olarak nitelenen yeniden ateş edebilir hale gelmesinin çabukluğu. Bu durumda hangi arbaleti seçeceğiniz yine sizin oyun stilinizin ne olduğuna göre belirleniyor. Ben oynadığım sürede hasarı yüksek orandaki arbaletleri kullanmayı tercih ettim. Böylece daha az sayıda isabetli vuruş yaparak düşmanı yok etmem mümkün oluyor. Hatta bazen sadece bir isabetli vuruşun ardından geri kalan hasarı tüfeğim ile vermeyi tercih ediyorum. Siz de kendi oyun tarzınıza göre hızlı ya da yavaş bir arbaleti tercih edebilirsiniz.
 
 
-Çakaloz
 
Küçük savaş gemilerine yerleştirilen, mermi olarak çakıl taşı atan bir tür silahtır.
 
 
Çakaloz, Böğürdelen'in geliştirilmiş modelidir. Veranzio bu yeni versiyonu daha hızlı ateş edebilecek, daha fazla hasar verecek ve hedefini daha uzaktan vurabilecek şekilde tasarladı. Ancak silahın aldığı cephane sayısı azaldı, yalnızca 3 tane alabiliyor.
 
Silahın Özellikleri
 
 
-Böğürdelen-R
 
Sırbıstan'ın batı kesiminde, Sava Nehri kıyısında bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, özellikle imparatorluğun yükseliş yıllarında önemli bir yer olmuştur.
 
 
 
Özel bir yayla güçlendirilmiş bu arbalet Sicilya kıyısında yapıldı. "Böğürdelen-R", Böğürdelen'in bir üst modelidir ve daha iyi hasar oranına sahiptir. Ancak atış oranı birazcık düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
-Böğürdelen
 
Belgrad'ın batısında ve Sava Nehri kıyısında Belgrad'ı baskı altında tutmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kalenin adıdır.
 
 
 
Özel bir yayla güçlendirilmiş bu arbalet Sicilya kıyısında yapıldı. Atış hızı her ne kadar yavaş olsa da verdiği hasar muazzamdır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
-Gence
 
Azerbaycan'ın ikinci büyük şehridir. 1578-1590 Osmanlı-İran Savaşı sırasında 1578'de Osmanlı'nın eline geçen şehir, 3 Temmuz 1606'da Şah I. Abbas tarafından geri alınmıştır.
 
 
 
Gence Ortaçağ'ın klasik arbaletlerinden türetilmiş bir silahtır. Otomatik yüklenen mekanizması sayesinde atış oranı yüksektir. Ancak hasar oranı düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
-Togan
 
Kartalgillerden, küçük kuş, fare vb. ile beslenen ve alıştırılarak kuş avında kullanılan yırtıcı bir kuştur.
 
 
 
Togan, Polonyalı Hranichi’nin tasarımıdır. Bu arbaletin ilk tasarımı aynı anda üç ok atabilmesi üzerinedir. Çoklu atış mekanizmasının kullanımı kolaydır ancak silahın menzilini kısaltır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
Maral-R
 
Maral ya da Hazar Kızıl Geyiği, Karadeniz'le Hazar Denizi arasındaki bölgede, yayılım gösteren bir geyik türüdür.
 
 
 
“Maral-R", Maral'ın bir üst modelidir. Bu model “Maral"dan daha fazla hasar verir ancak atış oranı ondan biraz daha düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Maral
 
Evcilleştirilmesi kolay, bir geyik türüdür. Ceylan olarak da adlandırılır.
 
 
 
Bu silah eski bir Pers icadının uyarlanmış halidir. Atış oranı düşük olsa da kendi kulvarındaki diğier arbaletlere oranla daha çok hasar verir.
 
Silahın Özellikleri
 

 
 
Kürüşçü-R
 
"Yay gerdiren" anlamına gelmektedir. Bir sanatta pir kabul edildiği için I. Mehmed'e verilmiştir.
 
 
 
Kürüşçü'nün bir üst modeli. Perugino tarafından tasarlandı. Vatikan, üst düzey kuvvetleri için bir silah yapılmasını istemişti. Silahın özellikle daha dengeli olması isteniyordu. Sonuç olarak da ortaya "Kürüşçü-R" çıktı.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
Gelelim özel silahlara. Haritada belirli noktalarda, belli zaman aralıklarında çıkan bu az mermili fakat öldürücü silahlar gerçekten oyunun gidişatını değiştirebilecek özelliklere sahip. Bu silahların hangileri olduğuna da bir göz atalım. 
 
Özel Silahlar
 
Yavuz
 
Bu silahın adı I. Selim; Yavuz lakaplı Osmanlı padişahından gelmektedir.
 
 
 
Yavuz özellikle kuşatmada işe yarar bir silahtır. Hranichi'nin bu dizaynı katapult ve güllenin birleştirilmiş halidir. Güllenin peşpeşe atışları yumruk etkisi gösterir ve düşmanları uzun mesafeden yok eder.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Tayfun
 
Tayfun, kasırgalar, şiddetli rüzgarları, ilginç bulut yapıları ve sellere yol açan yağmurlarıyla Dünya'nın en olağanüstü hava olaylarından birisidir.
 
 
 
Tayfun ateşleme esnasında arpacığı etkin kullanır. Arpacık atış sırasında hızla yuvaya çarpar. Bu da oyuncuyu yere bağlı kalmaktan kurtarıp, her yeri görebilmesine olanak sağlar.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
-Sabaç
 
Böğürdelen Kalesi, Belgrad'ın batı bölümünde ve Sava Nehri üzerinde Osmanlı serhat kalesidir. 1470-71 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Anlamı "yandan vuran tabya"dır. Kalenin adına Osmanlı kaynaklarında "Sabaç" olarak da rastlanır.
 
 
 
Sabaç Londra’daki Telles Atölyesi’nde dizayn edildi. Bu model Havan-R ‘ninkinden daha etkili bir hasar gücüne sahiptir. Hasar oranı yükseltilmiştir ama atış oranı biraz düşüktür.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
 
-Gümüş Havan
 
Havan, ilk kuşatma savaşları görüldükten itibaren, yüzyıllar boyunca varolmuşlardır. İlk havan topu Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethinde kullanılmıştır.
 
 
 
Gümüş Havan demirden yapılmıştır ancak etrafında gümüş nakışlar bulunmaktadır. Bir simyager tarafından dizayn edilen bu silah güçlü bir patlamayla birlikte yüksek hasar bırakır.
 
Silahın Özellikleri
 
 
-Havan-R
 
Havan, piyade birliklerinin kullandığı, üst açı grubu ile atış yapabilen, namlu ağzından elle tek tek doldurulan, bazı modellerinde mermi namlu içi dibindeki iğneye çarpar çarpmaz otomatik olarak ateşlenen, bazı modellerinde ise top ve obüslerdekine benzer ateşleme ipinin çekilmesiyle ateşlenen piyade birliklerinin ateş destek silahlarıdır.
 
 
 
Tycho Brahe, "Havan"ın orijinal planlarını alarak hasar oranını ve menzilini yükseltti. En sonunda "Havan-R” ortaya çıkmış oldu.
 
Silahın Özellikleri
 
 
 
Silahları Güçlendirmek

Var olan silahların büyük çeşitliliğinin yanı sıra, elinizdeki silahları daha da güçlendirebileceğiniz bir sistem de oyunda bulunuyor. Oyunda yer alan geliştirme seçeneği ile oyun içerisinde kazandığınız parçaları silahınızı daha güçlü hale getirmek için kullanabiliyorsunuz. Bu işlemleri ise oyunda şu şekilde yapabilirsiniz.

- Deponuzdan bir silah seçin ve [Geliştirme] seçeneğine tıklayın. Bu seçenekle, silahı geliştirme sayfası açılacaktır.
- Bu sayfada çeşitli zanaatkarlar görülür. Herbirinin belirli alanlarda uzmanlığı vardır.
- Ustayı seçin ve [Geliştir] tuşuna basın. Geliştirme süreci başlayacaktır.
- Silahı geliştirme için oyun parası ve çeşitli silah parçaları gerekmektedir. Bu parçalar oyunda toplanabileceği gibi mağazadan da alınabilir.
- Geliştirme seviye 4'e kadar yapılabilir, geliştirmeden geliştirmeye silahın değeri değişebilir ama hata çıkmaz.
- Kullanıcı geliştirme için rüşvet verdiğinde, daha yüksek değerde bir silah alma ihtimali doğar.
- Geliştirilmiş silah, en alttaki [Sıfırla] tuşuyla sıfırlanabilir. Bu tuşa basıldığı anda, silahınız eski haline dönecektir.
 
- Kullanıcı, isterse silahın bir önceki modelini de kullanabilir. Kullanıcı "DEĞİŞİKLİKLERİ GERİ AL" seçeneğine tıklayabilir ya da [Sıfırla] tuşunu kullanabilir. Bu özellikleri kullanabilmek için "Silah Sıfırlayıcı"  ve "Silah Geliştirme Silici" eşyaları gerekmektedir. Bunlar mağazadan temin edilebilir.

 

KULLANICI YORUMLARI

YORUM YAZ

Henüz bir yorum yapılmamış.

YORUM YAZ
0 yorum Tüm yorumlar
Yorum gönderebilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye değilseniz kayıt olmak için tıklayınız.